Arama:

BIM nedir, “Yapı Bilgi Modelleri” hakkında

“BIM” kelimesi, İngilizce “Building Information Modelling” sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe’ye ” Yapı Bilgi Modellemesi”  olarak çevrilmiştir. Peki nedir bu BIM?
İnternet’te BIM hakkında yazılmış makaleler, araştırmalar hatta görsel anlatımlı videoları bulabilirsiniz. Burada kısa ve öz bir tanım yaparsak, BIM; bir yapı ile ilgili her türlü bilginin bir bilgisayar modeli oluşturularak, tutulması işidir.
“Bilgi” sözcüğünü biraz daha açarsak; 3 ana kırılımı bulunduğunu görürüz.
1. Binanın 3 boyutlu bilgisayar modeli (Mimari, Statik, Mekanik ve Elektrik)
2. Binanın zaman çizelgesi (İş Programı)
3. Binanın maliyet bilgisi
Bu 3 ana kırılımdan 1.cisi binanın 3 boyutlu bilgisayar modeli olduğu için 3D (3 Boyut) olarak tanımlanır. Zaman bilgisinin eklenmesi modele 4. boyutunu verir. Maliyet bilgisi de eklendiğinde 5 boyutlu bir modeliniz olur. Bu nedenle internette 5D BIM olarak da tanımlamalar da sık sık karşınıza çıkacaktır.
3 boyutlu bilgisayar modeli, yapı mimari bilgisinin yanı sıra, yapısal (statik), mekanik ve elektrik bilgilerini de içerir, bu sayede inşaat sırasında sahada fark edilen birçok disiplin çakışması, 3 boyutlu modelde görülür ve çözülür. Saha imalatı sırasında karşılaşılan çakışmalar en aza indirilmiş olur.
Zaman bilgisinin model üzerindeki fiziksel elemanlara işlenmiş, binanın zaman ile fiziksel ilerlemesini takibini de daha anlaşılır kılar.
Hazırlanmış model üzerinden metrajların çıkarılması ve maliyetlendirilmesi. Metraj ve maliyet hatalarını en aza indirdiği gibi iş yükünü de azaltır.
BIM sadece inşaat aşamasında proje yönetimini kolaylaştırmakla kalmaz, her türlü bilgiyi içeren bir model, binanın tüm yaşam döngüsü boyunca işletmecilere yardımcı olur. X odasına giden vana neredeydi? Gömülü ana güç hattı nereden geçiyor? Gibi soruları iyi işlenmiş bir BIM’den rahatlıkla bulabilirsiniz.
 Bu yazımızda BIM’e bir giriş yapmış olduk. Önümüzdeki günlerde, inşaat sektörünün gidişatını değiştirecek olan bu sistemin adını daha sık duyacağınıza eminim.
BIM uygulama noktasında olası riskleri hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız, buradan öğrenebilirsiniz.
Kaynak : Teknik Ofis

Yeni Joget Enterprise 3

Ocak 2012, Joget Workflow v.3 Enterprise Sürümü Dünya çapında yayınlandı!

Community sürümünü,  Enterprise sürümü arasında ki farklılıkları kıyaslayabilirsiniz. http://www.joget.org/product/features/ veya buradan http://www.joget.org/plugin-comparison/

Yeni gelen sürümde (v3),Formlar ve Userview araçları tamamen yeniden geliştirilmiş olup, plugin yöntemine  yeni bir mimariye geçilmişitir. İstediğiniz zaman  bazı araçları plug-ini mantığıyla yükleyebilirsiniz.  Devrim sayılabilecek olan önemli bir Nokta ise, sadece (BPM) yani süreçlerinizi modellemek, çalıştırmakla sınırlı kalmadan, dilediğiniz herhangi bir uygulama yazabileceksiniz artık.  Doğru duydunuz, tüm Program ve Uygulamalarınızı  yeni Joget v.3 ile komple yazabileceksiniz!

jogetWorkflow_Logo

 

Joget Workflow v3 – a Workflow Application Builder! from Joget Workflow on Vimeo.

 

App Builderi indirmek için

 

Alıntı: (http://blog.joget.org/2011/06/what-are-we-brewing-for-joget-workflow.html)

SAP ve BPM yol haritası

 

Bu Kitap, SAP ortamına BPM uygulanmasına ışık tutuyor. BPM ne olduğunu açıklıyor, en önemlisi bugünkü iş ortamında süreç yönetiminin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca Kurumunuzda BPM’in yerleştirilmesi yönünden hem iş birimleri gözünden hemde bilişim yönünde ele alıyor. Okuyucularına, SAP ortamında BPM’in yol haritası dört adımlı bir yaklaşım modeli ile anlatılıyor. Tasarla, hazırla, çalıştır ve izle.

 

 

 

Kitap hakkında:

  • Yazarı: Jim Haggemane Snabe
  • Sayfa sayısı: 392
  • Yayıncı: SAP PRESS (1st edition) (December 15, 2008)
  • Dil: English
  • ISBN-10: 1592292313
  • ISBN-13: 978-1592292318

Intalio BPMS Platformu

Intalio Logo

intalio | BPMS, dünyada en yaygın kullanılan İş Süreçleri Yönetim Sistemi (BPMS)’dir. intalio tarafından, açık kaynak kodlu Eclipse BPMN Modelleyici,  Apache ODE BPEL motoru ve Tempo WS-İnsan Görevleri servisi kullanılarak geliştirilmiştir ve küçük veya büyük tüm süreçleri destekleyebilmektedir.

 

intalio | BPMS Sürümleri

intalio Süreç Yönetim Sistemi (BPMS)’in iki farklı versiyonu bulunmaktadır. intalio BPMS Toplum (Community) Sürümü tamamen ücretsizdir ve Intalio’nun çevrimiçi forum (mesaj-panosu) ile desteklenmektedir. Intalio|BPMS Ticari (SLA for Enterprise version) Sürümü ise işlemci (CPU) bazlı lisansları ile yıllık olarak ücretlendirilir ve profesyonel destek ve bakım hizmetlerini içermektedir. Sürüm detayları için lütfen konunun devamını inceleyiniz.

Konunun devamında, intalio BPMS Sürümleri karşılaştırma Tablosu, Bileşenler ve Özellikler Tablolarına ulaşabilirsiniz.

 

Topluma açık sürüm (Community) 
Ticari Sürüm (Enterprise)
Maliyet
Ücretsiz Yıllık 9,500 USD’dan başlayan fiyatlar
Bileşenler Temel Özellikleri İleri seviye Özellikler
Platform Desteği Temel Platformlar Tüm Platformlar
Kod Görünürlülüğü 80% Açık Kaynak 100% Açık Kaynak
Dağıtım İkili Değer  İkili değer + Kaynak Kodu
Support Çevrim-içi Forum Ticari Destek Anlaşması
Bakım Manüel Güncelleme Otomatik Güncelleme
Güvence Yok $1,000,000’a kadar (isteye bağlı)

Bileşenler ve Özellikler Tablosu

 

Topluma açık sürüm (Community) 
Ticari Sürüm (Enterprise)
BPMN Designer
(Tasarım Ekranı)
 mevcut mevcut
BPEL Server
(Sunucusu)
mevcut mevcut
WS-İnsan Görevleri
Servisi
mevcut mevcut
Gelişmiş Güvenlik yok mevcut
Dağıtılmış İşlemler yok mevcut
Clustering (Kümeleme) yok mevcut
Failover (Yük Devretme) yok mevcut
OPSIYONEL BİLEŞENLER yok                            a,b,c,d,e,f


a) BAM (İş performans Görüntüleme)
b) Business Rules (İş Kuralları)
c) Alfresco Connector (Konektörü)
d) Liferay Connector (Konektörü)
e) Mule Connector (Konektörü)
f) ServiceMix Connector (Konektörü)

Daha yakından incelemek için

intalio Designer 6.1.12 ↓ indir     intalio BPMS Server ↓indir

Kaynak(lar)

Erkan Okur (BPMS Platformu hakkında ), intalio BPMS 

 

 

BPM öncesi BPI – uygulanması

 Bir çok kuruluşla çalışırken edindiğim tecrübelerime göre,  Kurumların BPM entegrasyonu öncesinde mevcut iş süreçlerine ait performanslarını ölçmek ve kurulacak sistemin avantajlarını görmek istiyorlar. Bu istek, Kurumun MIS ekibi için zor bir görevdir, çünkü kurulmuş ve çalışan bir BPMS henüz ortada yoktur ve beklenen performans sonuçları ancak böyle bir Sistemi besleyip çalıştırdıktan sonra elde edilebileceğini düşünüyorlar. BPM uygulama girişimleri çoğu zaman bu tür engellerden dolayı yeterince destek görmeden iptal oluyor veya erteleniyor. Gerçek şu ki kurumun iş süreçlerini ve performansları (KPI) ölçümleri BPMS bir bütün olarak entegre edilmeden öncesi ölçülebilir olmasıdır. Bu makalede bunu nasıl yapıldığına dahil bilgi vermeye çalışacağım.

BPM’in döngüsü

Hepinizin bildiği gibi, bir BPM Projesi klasik uygulama döngüsü şu şekildedir;

Tasarla (Modeling) → Uygula (Execution) →  Takip et (Monitoring) →  İyileştir (Improvement)

Buraya bakarak, BPMS üzerinden tasarlanmış bir sürecin çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Kurumlar ise yaygın olarak bu çalışmayı ancak, süreçlerin BPMN‘e uygun tasarlanmış ve uygulamanı uçtan uca (Kurumun ERP’si bağlantıları dahil) hazır olması gerektiğini düşünüyorlar. Böylece süreçler artık izlenebilir ve süreçler ait performansları ölçülebilir hale gelecektir. Fakat bu her zamana için geçerli değil!

Gerçek şu ki, kurumun günlük rutin iş süreçleri, yazılımları, insanları ve sistemleri çalışmaya devam ediyor. Burada yapılacak tek şey, mevcut iş süreçleri hızlıca iyileştirmek, yani bir “iyileştirme modeli” üzerinde durmak. (BPI).

Tasarla (Modeling) →   Takip et (Monitoring) →  İyileştir (Improvement)

 BPI’ın döngüsü

Anlaşıldığı gibi BPM ile BPI arasında en önemli farkı, “Uygula”(Execution) BPI yaklaşımında bulunmuyor. Bu da BPMS üzerinde yapılan süreç tasarımı doğrudan izleyip performansı iyileştirebilirsiniz. Daha öncede belirtiğim gibi, süreçler saten uygulanıyor, bütünüyle entegre ve uygulanabilir bir BPMN modele ihtiyacınız şimdilik yok.

Söylediklerim daha iyi anlaşılması için hemen örnek bir süreç modeli ile konuyu destekleyelim;

Bu Örnekte, Sipariş-Tahsilat uygulamanın tüm aşamaları; yani Siparişin gelişi, Tedarikçiye bilgi verilmesi, sevkıyat ve tahsilat dan oluşmaktadır. Uçtan uca olan bu süreçleri, bir kaç sistemlerin dışında insanlar tarafından kontrol edilir, yönetilir ve kendi yöntemleriyle uygulanmaktadır. Genelde Kurumların süreçleri şekilde (2) görüldüğü gibi çalışıyor ve öncelikte bu süreçlerin iyileşmesini istiyorlar.

 

Bunu gerçekleştirmek için izlenecek yol şu şekilde;

  1. Mecut iş süreçleri BPMN formatında nihayi şekilde tasarlanması.
  2. Tasarlanan modelin BPMS içersinde uygulanması ve çevcre sistemlerinden (Örneğin ERP) geri gelen mesajların izlenmesi. (Business event monitoring)
  3. Bundan sonra ki adım, elde ettiğimiz gerçek zamanalı proses verilerinden bir Performans rapor arayüzü (KPI dashboards) oluşturmamız, böylece süreçlere ait performanslarını görütüleyebilir, olası darboğazları tespit edebiliriz.

Son maddede ifade ettiğimiz “dar boğazların tespiti” şöyle bir örnek verebilirim;

“siparişi hazırla” prosesi rahatlıkla “otomatik” hale getirebiliriz ve yeni modelimizde çalıştırıp uygulayabiliriz.! Bu şekilde BPI yaklaşımımızdan yavaşça uzaklaşıp BPM döngüsüne ilk adımı gerçekleştirmiş oluruz. Buda, BPM projesine başlamadan önce, [minimum  kaynaklarla] bir iyileştirme modelinin oluşturulmasına, entegrasyonu ve ölçümleriyle tatmin edici sonuçlar elde edilmesi sağlayacaktır.

Oluşturduğumuz bu model karar verecek olan Yönetici ve Teknik personele şunları sağlayacaktır;

  • ilk elden performans verilere ulaşmaları sağlanacaktır. Bu veriler ERP sisteminden gelen verileri ile BPMS’in entegrasyonu sonucunda elde edilen süreçlere bağlı performans verileridir.
  • Süreç optimizasyona yönelmelerini ve bu konuda daha çok yatırım yapmalarını tesvik edecektir.
  • BPMS’e daha çok güvenip , süreç Yönetiminin kurum genelinde ön plana çıkaracaktır ve ileriye dönük, kurum neslinde daha yaygın kullanımı için teşvik edecektir.
  • Tüm bu gelişmeler, BPM kurumun performansı açısından vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlaşılacaktır.

Not: Piyasada ki çoğu BPMS, BPI döngüsünü desteklemektedir.

Kaynak(lar):

Balakrishnan B Article about Business process improvement (BPI)